Heldere antwoorden op al je groengas en groengasregister vragen.

Groen gas is nog niet zo bekend bij het grote publiek. Als groengasexpert maakt Gas.be je graag wegwijs. We hebben alvast de belangrijkste vragen verzameld en beantwoord.

Wat zijn groengascertificaten?

Een groengascertificaat bewijst dat een bepaalde hoeveelheid gas op een groene manier werd geproduceerd in een door het groengasregister erkende installatie, uit bekende grondstoffen en op een bekende datum. Het certificaat wordt ook een Groen Gas Certificaat genoemd.

Wat doet Groengasregister?

Groengasregister is de organisatie die de groengasproductie in België certificeert. Ze houdt nauwgezet bij hoeveel groen gas er geproduceerd en gebruikt wordt en door wie. Het groengasregister is een systeem waarmee de groenwaarde van gas los van de fysieke gasstroom kan gebruikt worden.

Waar kan ik als consument groen gas kopen?

Consumenten kunnen groen gas aankopen via de gasleverancier. Als een leverancier de mogelijkheid biedt, dan zal hij voor het gasgebruik van de consument een evenredige hoeveelheid Groen Gas Certificaten inkopen, inzetten en afboeken. Zo is de groenwaarde van het groen gas voor de consument verzekerd.

Kan ik met een Groen Gas Certificaat een subsidie krijgen?

De Groen Gas Certificaat uitgeschreven door het register heeft enkel een commercieel doel en geeft geen recht op subsidies van een regionale of de nationale overheid in België. Het is wel mogelijk dat een Groen Gas Certificaat in andere lidstaten wordt erkend voor operationele ondersteuning bij de verbruiker.

Waarom heb ik een Mass Balance van de Groen Gas Certificaten nodig?

De Mass Balance is vooral belangrijk voor de verbruiker, indien die wenst dat de commerciële en financiële stroom en de stroom van de Groen Gas Certificaten gelijklopen. De Mass Balance is dus geen verplichting op zich, tenzij het gaat over het gebruik van biomethaan voor transportdoeleinden. Daar is het principe van massa balanceren wel verplicht.

Wat is het verschil tussen Mass Balance en Book & Claim?

Bij een Book & Claim wordt de Groen Gas Certificaat door een verhandelaar uit het register geboekt zonder dat de verbruiker expliciet vermeld wordt. De verhandelaar kan de Groen Gas Certificaat dan vrij aanbieden en verhandelen zonder dat het register de verdere stroom en het uiteindelijke verbruik ervan opvolgt. Op die manier kan het register het enkel gebruik van het certificaat niet meer garanderen. Bij een Mass Balance worden de Groen Gas Certificaten expliciet verbruikt door een verbruiker op een specifiek EAN-punt, waardoor het enkel gebruik kan worden aangetoond. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de verhandelaar en de verbruikers om de Groen Gas Certificaten niet dubbel te gebruiken.

Kan ik de Groen Gas Certificaat gebruiken in het buitenland?

In principe kan een Groen Gas Certificaat als ze volgens Book & Claim wordt uitgeboekt verder verhandeld worden in het buitenland. Het register streeft wel naar een verbinding met buitenlandse ERGaR-registers om een transparante export en import van Groen Gas Certificaten te vergemakkelijken en de massabalans over de grenzen heen te garanderen.

Wordt er een CO2-equivalente besparing berekend voor de productie van biomethaan en hoeveel bedraagt die ongeveer?

Het register vraagt de auditeur van een installatie om de CO2-uitstoot te berekenen volgens het Europese Biograce-model. Deze CO2-uitstoot is voor elke installatie anders, maar bedraagt gemiddeld 20 g/kWh, wat een reductie van 91,5% inhoudt. Als een installatie de CO2-uitstoot opvangt en vervolgens verder verwerkt kan de uitstoot tot nul worden herleid of zelf negatief worden.

Kan ik de Groen Gas Certificaat gebruiken als bewijsstuk voor het Europese Emissiehandelssysteem (‘Emissions trading system’ of EU ETS)?

Vandaag kan de Groen Gas Certificaat in België niet gebruikt worden als bewijsstuk, in tegenstelling tot andere landen zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Volgens het Renewable Energy Directive (RED II) is dit niet uitgesloten, maar bepalen de lidstaten zelf of zij dit al dan niet toelaten.

 

Zelf een vraag stellen?

Verzenden