Bericht van raadpleging

Toelichting

Groen gas wordt hoe langer hoe meer een belangrijke schakel in de energietransitie. Daarom lanceerde Gas.be het Green Gas Register, een platform waar producenten, leveranciers en eindklanten transparante informatie krijgen over de oorsprong en het gebruik van groen gas. Het belangrijkste doel van het greengasregister is het volgen van de groene oorsprong van het Groene Gas door Green Gas Green Gas Certificates (GGGO’s) uit te geven voor de productie en injectie in het Belgische gasnet, evenals voor import/export van Groen Gas uit aangrenzende netten. Het tweede doel is om de overdracht van GGGO's tussen handelaars mogelijk te maken en consumptie van GGGO's door een consument mogelijk te maken. Het Register zal onderzoeken of de GGGO's kunnen worden overgedragen of geconverteerd naar andere ERGaR-gekoppelde registers volgens de ERGaR-regels of andere registers. Ten slotte zal het Register verslagen publiceren die het noodzakelijk acht voor zijn leden. 

Om ervoor te zorgen dat het greengas register de nodige betrouwbaarheid geniet, heeft GreenGasRegister.be regels opgesteld die door de houders van de GGGO-account moeten worden toegepast. Om de productie van groengas te verifiëren, heeft GreenGasRegister.be het recht om jaarlijks een bezoek te brengen aan de producenten van groengas en om de auditrapporten van de Auditor van de installatie als bewijs op te vragen. Gas.be is lid van ERGaR en heeft zijn regels gebaseerd op de "Basisregels en principes van een vrijwillige regeling" van ERGaR. De GGGO's zijn ERGaR-gebaseerde Groen Gas Certificaten en niet noodzakelijk Groen Gas Certificaten zoals begrepen in de RED II Europese richtlijn.

Modaliteiten van deze consultatie 

  • Deze consultatie loopt van 15 juni 2019 tot en met 30 augustus 2019. Iedereen die geïnteresseerd is, kan deelnemen door zijn opmerkingen uiterlijk op 30 augustus 2019 te sturen naar het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Gelieve voor het indienen van opmerkingen uitsluitend het antwoordformulier te gebruiken en terug te sturen naar het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • De ontvangen opmerkingen zullen na afloop van de consultatie, na behandeling door gas.be, gepubliceerd worden op de gas.be website.

   Indien uitdrukkelijk gevraagd, kan dit anoniem gebeuren (“stakeholder x” in plaats van de bedrijfsnaam).

Downloads

* ERGaR is een vrijwillige vereniging van Europese-registers voor biomethaan en andere groene gassen.